czwartek, 21 sierpnia 2014

Sernik z jagodami (bez cukru)


Kolejny pomysł na wykorzystanie letnich owoców!

Kilka dni temu zostałam obdarowana świeżymi, leśnymi jagodami. W wersji pierwotnej miałam je zjeść z płatkami na śniadanie, ale zmieniłam koncepcję po odwiedzinach siostry. Upiekła pyszny sernik z brzoskwiniami, który smakował wyśmienicie. Stwierdziłam, że przepis poddam modyfikacji i wyczaruje sernik z jagodami dla diabetyków :-).

Ciasto w wersji orginalnej zawierało mąkę pszenną "zwykłą" typu 500, budyń oraz cukier. Zamieniłam je na mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę ziemiaczaną oraz fruktozę. Mąka ziemniaczana ma wysoki indeks glikemiczny, ale użyłam jej niewielką ilość. Możesz ją zastąpić w całość mąką pszenną pełnoziarnistą i sądzę, że efekt końcowy będzie równie dobry. 

Sernik z jagodami bez cukru


Składniki:
ciasto
1 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam typ 1820)
1/2 kostki masła
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki ciasta zagnieść, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalki na 30 minut. Wyjąć i podzielić na dwie części. Blachę na ciasto (małą tortownicę lub keksową) wysmarować oliwą lub masłem, następnie zetrzeć jedną cześć ciasta na tartce o grubych oczkach. Drugą część pozostawić do starcia na wierzch.

masa
500g sera twarogowego śmietankowego (użyłam już zmielonego)
1/2 kostki masła
1/2 szklanki fruktozy (można użyć mniej, bo wyszło dość słodkie)
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej chlebowej typ 720 (można ją pominąć)
szklanka jagód lub borówek

Masło utrzeć z fruktozą i żółtkiem. Dodawać po łyżce sera i miksować. Wsypać mąki, wymieszać. Na koniec dodać białko ubite na sztywną pianę i delikatnie wymieszać łyżką.

Na starte ciasto wyłożyć masę serową, wsypać jagody i zetrzeć resztę ciasta. Piec 40 minut w temp. 200-220 st. C.




 Smacznego!

1 komentarz: