środa, 23 lipca 2014

Jagody pasteryzowane bez cukru


Pyszne, aromatyczne, idealne do naleśników, gofrów, tostów!



Sezon jagodowy w pełni :-).  
Pierogi z leśnymi jagodami już były, teraz czas na przetwory.
Na zimę przygotowałam jagody pasteryzowane z niewielką ilością ksylitolu, zamiast "zwykłego cukru"

Dlaczego ksylitol? 
Mój Mąż choruje na cukrzycę typu I. Choroba ta wymaga kilku zastrzyków z insuliną dziennie, aby utrzymać prawidłowe stężenie glukozy we krwi. W ten sposób czuje się dobrze i jest w stanie uniknąć powikłań spowodowanych przewlekłym wysokim stężeniem glukozy we krwi. 
Ponieważ mój Mąż lubi "słodkie" przetwory /tak samo jak ja :-)/ postanowiłam znaleźć dla "zwykłego cukru" zdrowy zmiennik. 
W tym konkretnym przypadku wybrałam ksylitol. 
Jest to cukier brzozowy, który charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, czyli nie powoduje szybkiego wzrostu stężenia glukozy we krwi, czyli jest bezpieczny dla diabetyków. Ksylitol świetnie sprawdza się również u osób dbających o linię, ponieważ dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii niż sacharoza (=zwykły cukier), a jest równie słodki :-). 
Wygląda jak zwykły cukier, czyli jest wygodny w stosowaniu w kuchni. Jego dodatkową zaletą jest to, że nie zmienia smaku potraw na metaliczny, co dzieje się w przypadku stosowania syntetycznych słodzików. Dodatkowo można go poddawać działaniu wysokiej temperatury bez straty smaku potrawy.

Jagody pasteryzowane bez cukru

Składniki:
jagody leśne
ksylitol *
woda (gorąca, przegotowana)

Wykonanie:
Jagody umyj i przełóż do wyparzonych słojów (najlepiej małych ok 200ml). Owoców nie ugniataj, ale możesz  słojem delikatnie postukać, aby zmieściło się ich jak najwięcej. Do każdego słoja z jagodami dodaj łyżkę ksylitolu i wlej gorącą wodę, do połowy wysokości owoców. Zakręć, ale nie do końca. Następnie pasteryzuj.  Możesz zastosować moją metodę lub poszukać innej. Ja gotuję słoje przez ok 25 minut. Następnie wyjmuję, dokręcam, odwracam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Przechowuję je w chłodnym miejscu.
Na każdy gotowy przetwór naklejam etykietę z nazwą oraz datą przygotowania, w ten sposób mam wiem, które smakołyki można zjeść najszybciej :-).

Smacznego!

* ksylitol można zastąpić stewią, fruktozą lub go pominąć

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz