Pyszna pasta dla miłośników kurek!
W roli głównej makaron. Ja użyłam makaronu pełnoziarnistego, bo taki zazwyczaj gości w mojej kuchni.
Dlaczego pełnoziarnisty?
Makaron pełnoziarnisty jest źródłem węglowodanów złożonych,
które ulegają procesowi powolnego trawienia, uwalniając stopniowo glukozę do krwiobiegu.
W ten sposób nie dochodzi do szybkiego wzrostu stężenia glukozy we krwi.
Dodatkowo makaron pełnoziarnisty dostarcza błonnika pokarmowego, który pęczniejąc w żołądku zapewnia 2-3 godzinne uczucie sytości. Zatem nie podjadamy pomiędzy posiłkami :-). Ta informacja jest istotna dla diabetyków oraz osób dbających o figurę.
Błonnik pełni też rolę "szczotki", pomagając organizmowi pozbyć się resztek pokarmowych, czyli jest pomocny w profilaktyce zaparć.
które ulegają procesowi powolnego trawienia, uwalniając stopniowo glukozę do krwiobiegu.
W ten sposób nie dochodzi do szybkiego wzrostu stężenia glukozy we krwi.
Dodatkowo makaron pełnoziarnisty dostarcza błonnika pokarmowego, który pęczniejąc w żołądku zapewnia 2-3 godzinne uczucie sytości. Zatem nie podjadamy pomiędzy posiłkami :-). Ta informacja jest istotna dla diabetyków oraz osób dbających o figurę.
Błonnik pełni też rolę "szczotki", pomagając organizmowi pozbyć się resztek pokarmowych, czyli jest pomocny w profilaktyce zaparć.
Makaron z kurkami i cukinią w sosie śmietanowym
Składniki
Makron pełnoziarnisty * ok 100g suchego
1 średnia cukinia
2 garście kurek
½ cebulki
łyżka oliwy
2 łyżki kwaśnej śmietany 12% tł. lub jogurtu greckiego **
sól, pieprz, bazylia
Wykonanie
Makaron ugotuj al`dente. Kurki oczyść, opłukaj i ugotuj
w małej ilości wody. Cukinię pokrój w plasterki, cebulkę posiekaj w piórka, następnie warzywa podsmaż na oliwie. Dodaj kurki, duś razem kilka minut do miękkości. Na
koniec dodaj śmietanę lub jogurt oraz przyprawy, wymieszaj. Gorący makaron polej przygotowanym
sosem i udekoruj listkami świeżej bazylii.
Smacznego!
Wskazówki
* Do przygotowania pasty możesz użyć makaronu orkiszowego, żytniego, gryczanego, jak również sojowego czy ryżowego z ryżu brązowego. Istotne jest aby makaron był pełnoziarnisty.
** Śmietanę/jogurt możesz zastąpić mleczkiem kokosowym. Konsystencja sosu będzie kremowa, dodatkowo zyska subtelny kokosowy smak i aromat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz